יום שלישי, 22 ביולי 2014

התמודדות עם חרדה

מהי חרדה? ואיך מתמודדים איתה?
חרדה מוגדרת כפחד לא רציונלי מאירוע שעלול לקרות. כמובן, שיש גבול דק בין חרדה לבין פחד. פחד מוגדר כרגש שיש לו בסיס רציונלי.
אבל חבל להתפלסף יותר מדי.
עדיף לכתוב כאן קודם כל מהם סימני החרדה.
סימני החרדה הם:
1. קוצר נשימה
2. כאבים בחזה
3. חום או קור קיצוניים
4. תחושות בחילה או שלשולים
5. חוסר מנוחה קיצוני
6. טיקים או רעידות
7. פחד להשתגע
8. פחד מאירוע נורא שעלול לפגוע בך או בסובבים אותך
9. דפיקות לב מוגברות או לא סדירות
10. סימפטומים גופנים נוספים המעידים על עוררות מוגזמת, כמו צורך לגרד, רצון ללכת הרבה, ועוד.

ואני כותבת את כל הסימנים האלו, כדי שתדעו לזהות אם אתם סובלים מהם. אם יש לכם כמה מהסימנים האלו - כנראה שאתם סובלים מחרדה.
והחדשות הטובות:
עם חרדה ניתן להתמודד.
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי עוזר מאוד במצבים של חרדה. טיפול אינטגרטיבי עוזר במצבים של חרדה. ישנן תרופות שעוזרות להתמודד עם חרדה, ויש גם תוספי תזונה שעוזרים במצבי חרדה.
ומה עושים למשל בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בחרדה?
למשל מלמדים את האדם לנשום טוב יותר כשהוא חרד. לרשום את עוצמות החרדה שלו במשך היום, השבוע, החודש והשנה. לברר מהן המחשבות האוטומטיות שרצות לו בראש כשהוא חרד. לבדוק האם הן באמת נכונות. ולדעת למצוא דרכים, שמרגיעות את האדם החרד. כי לכל אדם יש פעילויות מסוימות שהוא יכול לעשות, כדי להפחית את עוצמת החרדה שלו.
בטיפול האינטגרטיבי בחרדה אנו גם מלמדים טכניקות קוגניטיביות-התנהגותיות להתמודדות עם חרדה, וגם משוחחים שיחה שוטפת עם המטופל. אנחנו נותנים למטופל לדבר באופן זורם על עצמו, על חייו, ועל הלחצים שהוא חש בזמן האחרון. אנחנו מבינים מה בחייו המוקדמים הביא אותו להיות חרד. מהן המטרות שלו לעתיד, שיעזרו לו לחשוב באופן בונה יותר וחרד פחות. ואנחנו משתדלים להכיל אותו - על מצוקותיו וקשייו.
כתבתי כאן מעט על חרדה מפני שאני יודעת שתופעת החרדה נפוצה מאוד. הרבה אנשים מטלפנים אלי ומספרים לי על חרדות שמהן הם סובלים. חלק מן החרדות עוברות תוך זמן קצר יחסית, וחלק עלולות להסתבך.
מי שרוצה פונה לטיפול פסיכולוגי כדי להיעזר.
מניסיוני טיפול פסיכולוגי, שיש בו מרכיבים של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, עוזר מאוד בהפרעות השונות של החרדה. לעיתים קרובות הבעיה נפתרת במהירות יחסית. המטופלים מופתעים אז לטובה, וגם אני שמחה עבורם.
להתראות, 
ושנדע להתמודד ביעילות ובהבנה עם החרדה, 
רחל


אין תגובות: