יום ראשון, 27 באוקטובר 2013

טיפול פסיכולוגי בתסמונת המעי הרגיז

טיפול פסיכולוגי מביא לשיפור משמעותי בתסמונת המעי הרגיז, שהיא תסמונת שכיחה למדי, הגורמת סבל נפשי וגופני לאנשים רבים. טיפול פסיכולוגי נמצא במחקרים כיעיל ביותר יחסית לשיטות אחרות של הרפואה המשלימה לטיפול בתסמונת המעי הרגיז. בעזרת אילו אמצעים מביא הטיפול הפסיכולוגי לשיפור בתסמונת, שנראית לכאורה גופנית בלבד?


תסמונת המעי הרגיז היא הפרעה, ששכיחותה היא 10-20% באוכלוסייה. כלומר - לא מעט אנשים מכירים את התחושות של בטן נפוחה, תחושות רעות בבטן ובגוף כולו, גזים בבטן, בחילות, שלשולים ו/או עצירות ורגישות למאכלים מסוימים.
ישנם מחקרים המראים, שיש קשר בין נטיות לדיכאון וחרדה לבין התפתחות התסמונת הזו. אבל השאלה היא לא רק מה גרם לתסמונת אלא איך משפרים את המצב של הסובלים ממנה. איך משפרים את המצב של הבטן, הגוף כולו, וגם הנפש. מפני שכשהבטן אינה במצב טוב – הגוף וגם הנפש סובלים.
עובדה אחת אינה ידועה לרוב האנשים, והיא, ששיטת הטיפול ברפואה המשלימה היעילה ביותר לטיפול בתסמונת המעי הרגיז היא טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי. מדהים, לא?
פרופ' הלוי כותב על כך בספרו "רפואה משלימה ואלטרנטיבית", שבו סקר את כל התוצאות המחקריות המוכחות של טיפולי הרפואה המשלימה. גם בספרים המקצועיים הפסיכולוגיים, שאני מכירה, ישנם תוצאות מחקריות ברורות וודאיות להשפעה החיובית המשמעותית של טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי-התנהגותי או של טיפול בהיפנוזה – על התסמונת של המעי הרגיז.
ואלו בהחלט עובדות מעודדות.
כיצד הטיפול הפסיכולוגי עוזר לסובלים מתסמונת המעי הרגיז?
אפרט כמה מהדרכים, שבהן טיפול פסיכולוגי עוזר בטיפול בתסמונת המעי הרגיז:
1.    רישום מדויק של המצב של המעי לאורך כמה שבועות נותן דיווח לגבי  הגורמים להתפרצות הבעיה. הפציינט/ית מתבקשים לרשום מצבים שהביאו להתעוררות התסמונת באופן מפורט, את עוצמת הסימפטומים ואת תגובותיהם הרגשיות והחשיבתיות בזמן התעוררת הסימפטומים. כך יכולים מתבררת "המפה האישית" של כל אדם בנוגע לתסמונת המעי הרגיז האישית שלו. עולים גורמים פיזיים לתסמונת, כמו אוכל לא מתאים, או שינה מועטה, וגם גורמים נפשיים - כמו מתח, מפגש עם אנשים מרגיזים ועוד. הרישום הזה הוא התחלה חשובה בטיפול הפסיכולוגי בתסמונת המעי הרגיז,.
2.    לימוד טכניקות של הרפיה. לימוד הרפיה, ובתוכה גם הרפיה הממוקדת במערכת העיכול – היא הכרחית. יש קשר הדוק בין המצב הרגשי לבין המצב של מערכת העיכול. מחקרים מצאו בשנים האחרונות, שיש קשר ישיר ומידי בין המוח לבין מערכת העיכול, ולהיפך. כלומר, כשאנחנו נלחצים – עצב שולח מהמוח מסר מידי למערכת העיכול להתכווץ ולהיות במצב של לחץ. זו הופכת אז להיות "רגיזה", ושולחת מסר עצבי בחזרה למוח, שהמצב "רגיז" ומדאיג, מה שמשפיע כמובן על מצב-הרוח שלנו להיות עגום ודואג. מצב-הרוח השלילי שולח בחזרה מסר עצבי לחוץ למערכת העיכול, וחוזר חלילה – מה שיוצר כדור שלג שלילי בעייתי עבור המצב של מערכת העיכול, עבור מצב-הרוח שלנו (המושפע מהמוח, כמובן), ועבור כל הגוף והנפש שלנו.
3.    שינוי באורח החיים – הרישום המדויק של התנהגות מערכת העיכול מעניק לפסיכולוגית ולפציינט/ית מידע מדויק מהם הגורמים להתפרצות תסמונת המעי הרגיז. מאחר והגורמים ידועים כעת – יש לפעול לסילוקם, או לפחות למיתונם. כך יש להימנע מהמאכלים הספציפיים, שגרמו להתעוררות התסמונת, וגם לדעת להתמודד עם הלחצים הנפשיים, שהביאו להתעוררות התסמונת.
4.    התמודדות עם לחצים נפשיים – הפסיכולוגית מלמדת את הפציינט/ית איך מתמודדים עם לחצים נפשיים בעזרת כלים מעשיים שונים, איך בונים אורח חיים רגוע יותר, איך יוצרים מערכות יחסים טובות יותר שאינן מלחיצות, ואיך נמנעים ממערכות יחסים הרסניות.
5.    שינוי הרגלי תזונה – אנשים רבים יודעים אילו מאכלים גורמים להם לתסמונת המעי הרגיז, אבל אין להם מספיק יכולת לשליטה עצמית ולהימנעות מהרגלי תזונה מזיקים. בטיפול הפסיכולוגי אפשר לעבוד על שיפור יכולת השליטה העצמית וההימנעות מהרגלי תזונה מזיקים בעזרת שיחה על חוסר השליטה העצמית ולימוד טכניקות המגדילות את היכולת של הפציינט/ית לשלוט על האכילה שלהם בצורה טובה יותר.
לסיכום, חשוב לדעת, שלטיפול הפסיכולוגי כלים טובים לעזור לסובלים מתסמונת המעי הרגיז.
אנשים הסובלים מתסמונת זו נוטים לא פעם לחפש פתרונות בתחום הרפואה המשלימה, ואינם מודעים לכך, שלטיפול הפסיכולוגי יש תוצאות מצוינות בטיפול בתסמונת.



אין תגובות: