יום חמישי, 25 באוקטובר 2012

טיפול משפחתי ממוקד-רגשית


על טיפול משפחתי ממוקד-רגשית


סוזן ג'ונסון הפתיעה עם תוצאות מצוינות לגבי הטיפול הזוגי ממוקד-רגשית (EFFT). הטיפול הזוגי הממוקד-רגשית מראה אחוזי הצלחה מצוינים לעומת ההצלחה של טיפולים זוגיים אחרים שנבדקו.
אבל לסוזן ג'ונסון יש פיתוח נוסף לטיפול ממוקד-רגשית: טיפול משפחתי ממוקד-רגשית. על הטיפול המשפחתי ממוקד-רגשית ג'ונסון כותבת פחות, ובכלל יש מעט ספרות מקצועית בנושא היום, ובכל זאת – התוצאות שכבר קיימות הן מצוינות. בתור מי שעובדת כעת בטיפול המשפחתי ממוקדרגשית אני חייבת להעיד על תוצאות מצוינות, טובות הרבה יותר מגישות אחרות של טיפול משפחתי, שהן יותר ממוקדות-מטרה או קוגניטיביות-התנהגותיות.
מהו הטיפול משפחתי ממוקד-רגשית? אלו המאפיינים העיקריים של הטיפול המשפחתי ממוקד-רגשית:
1. הטיפול המשפחתי ממוקד-רגשית מתחיל במפגש משותף של כל המשפחה. במפגש זה הפסיכולוגית מעודדת את בני-המשפחה להעלות את הבעיות שישנן במשפחה, בין אם הן בעיות ביחסים או בעיות שממוקדות בבן-משפחה אחד. במפגש הפסיכולוגית משתדלת לחקור את החוויה של כל בן-משפחה ולהיות אמפתית לכל אחד מבני-המשפחה ולחוויה הרגשית האישית שלו. הפסיכולוגית  גם מראה במפגש איך החוויה האישית של כל אחד משפיעה על האחרים, וגורמת לקשרים להיות כפי שהם.
2. במפגשים הבאים הפסיכולוגית נפגשת בהרכבים שונים עם בני-המשפחה: היא יכולה להיפגש עם ההורים לחוד, או עם ההורים ואחד הילדים, או עם הילדים – לפי הצורך. בכל אחד מהמפגשים האלו הפסיכולוגית ממשיכה לחקור את החוויה הרגשית האישית של בני-המשפחה במצבים המשפחתיים וגם כפי שהם עולים וקורים במפגש עצמו. הפסיכולוגית מעצימה ומדגישה את החוויות הרגשיות, וגם נותנת להן תוקף ולגיטימציה. הפסיכולוגית ממשיכה להראות איך החוויה האישית של כל אחד מבני-המשפחה גורמת לו להתנהגות מסוימת כלפי האחרים, וכך גורמת לתגובות של בני-המשפחה האחרים, במעגלים שהופכים לעיתים להיות מעגלים שליליים ויוצרי-סימפטומים.
3. בשלב הראשון של הטיפול המשפחתי הממוקד-רגשית אנחנו מצפים לירידה בעוצמות הרגשיות השליליות. בשלבים הבאים של הטיפול המשפחתי הממוקד-רגשית מתחוללים תהליכים אחרים חשובים: כל בן-משפחה מבין את עצמו טוב יותר, ומשתנה ברמה האישית – כתוצאה מהאפשרות שלו לדבר באופן חופשי על רגשותיו במשפחה, ולקבל הבנה ותיקוף מהפסיכולוגית. לאחר שבן-המשפחה מבין את עצמו טוב יותר – הוא מתחיל להשתנות בהתנהגותו בתוך המשפחה. גם ההקשבה לצרכים של בני-המשפחה האחרים, שמבוטאים מעומק רגשותיהם הפנימיים – גורמים לכל בן-משפחה להשתנות בהדרגה ולהתאים את עצמו לצרכים של האחרים.
4. הפסיכולוגית ממעטת במתן עצות, הדרכה והכוונה לבני-המשפחה בתחילת הטיפול. בהמשך הפגישות ניתנות הצעות לבני-המשפחה, שמיועדות לשנות דפוסים קיימים בעייתיים, אבל גם הם מוצעים בצורה עדינה ולא לוחצת.
5.  למרות שבפגישות הראשונות יכולה להיווצר תחושה של תקיעות, ושהדברים שעולים הם חזרה מוכרת על שיחות קודמות - הרי שבהדרגה, עם התקדמות הפגישות, חלים שינויים פנימיים אצל בני-המשפחה, שגורמים גם לשינויים ביחסים. במובן הזה הקצב האיטי והמקבל של הטיפול המשפחתי ממוקד-הרגשות מוכיח את עצמו כיעיל מאוד: הדרך הארוכה, לכאורה, המבינה לעומק את הרגשות של כל בן-משפחה וכיצד הם משפיעים עם האחרים, והנמנעת מהתערבות ישירה מדי של הפסיכולוגית - גורמת לשינויים מהירים יחסית במשפחה.
6. הטיפול המשפחתי ממוקד-רגשית יכול לעבוד מצוין גם במשפחות רב-דוריות ובמשפחות מורחבות. כך באשדוד, עיר שבה יש הרבה משפחות מסורתיות ומשפחות של עולים, יש לא פעם צורך בעזרה למשפחה המורחבת בפתרון קשיים ובעיות ביחסים. כך אני עובדת בקליניקה שלי באשדוד עם משפחות מורחבות בטיפול המשפחתי ממוקד-רגשית. פתרון בעיות במשפחה המורחבת חשוב מאוד ותורם לכל חלקי המשפחה: לסבים, להורים, ולילדים.
מעניין, שהטיפול המשפחתי שהחל בעיקרו כטיפול, שבו הפסיכולוגית מנחה, מדריכה ומכוונת את בני-המשפחה, מקבל כעת תפנית מעניינת: עקרונות של טיפול פסיכודינמי, ושל גישות הומניסטיות בעיקר, נכנסות לטיפול המשפחתי. אם המטפל המשפחתי בעבר עלול היה לגלוש לביקורתיות-יתר בהתערבויות שלו במשפחה, הרי הטיפול המשפחתי הממוקד-רגשית הוא טיפול, שמדגיש אמפתיה והבנה. דגש זה על אמפתיה והבנה גורם לכך, שגם במצבים רגישים וכואבים בני המשפחה מוכנים להמשיך בטיפול, מפני שהתערבויות של אמפתיה והבנה מרככות את הכאב ומאפשרות עבודה פנימית משמעותית ברמה האישית והבין-אישית.

לאתר עשיר ומלא תוכן היכנסו לכאן

אין תגובות: